Hogyan tovább?


Hogyan tovább?

Most, hogy látjuk számokban a különbséget a mosható és az eldobható pelenka között-a mosható javára, el lehet kezdeni a különböző fajták és fazonok között megtalálni a nekünk és gyermekünknek a leg megfelelőbbet.

Ami nem biztos, hogy könnyű feladat lesz.

Várandósság vége felé jön a fészekrakó ösztön és szeretnénk mindent megvásárolni, ami az első időszakban szükséges lesz, hogy a pici babával ne kelljen  bevásárló körutakra menni.

Ez a pelenkára is igaz lehet, de hiába a modern orvos tudomány, mégse tudhatjuk előre mekkora lesz a baba, és milyen testalkattal jön világra. Így azt sem fogjuk tudni milyen fazonú és méretű pelenka lesz a tuti. Ezért jól tesszük, ha több fajta fazonból szerzünk be egy egy darabot, hogy-a puding próbája az evés, alapon a használat során láthatjuk, melyik lesz a  befutó.

Jó hír lehet számukra, hogy egyre több helyen alakulnak klubbók, ahol jelképes összegért kölcsönözhetünk több fajta pelust, kipróbálásra. Vagy találhatunk a környéken olyan lelkes anyukát aki szívesen elkalauzol minket a mosható pelusok labirintusában. Az első próba pelusainkat mi is egy ilyen segítőkész mamitól kaptunk kölcsön hasznos infókkal együtt. Ez nagy segítség volt számunkra az első káoszban, amit az interneten található információ áradat okozott.

A lehetőségek tárháza végtelen

A főbb beszerzendők listája, nagyban függ attól,hogy milyen időközönként akarunk mosni és milyen típust szeretnénk használni.

 

5-6 db külső (ez kerül kívülre,speciális anyag, mely a levegőt átereszti, de a nedvességet bent tartja,köszönő viszonyban sincs az anyáink által használt gumibugyival,ami pár használat után megkeményedett, és szinte dunsztkötésként ölelte körbe a baba popóját)

25-30 db jó minőségű tetra pelenka (előnye,hogy gyorsan szárad még télen is) vagy betét.

Kakifogó ami megkönnyíti a munkákat, hisz a szilárd szennyeződéseket ezzel együtt eltávolíthatjuk a pelusból. (Alternatíva lehet az eldobható törlőkendő mosott változata.)

Ha éjszaka is mosható pelenkát szeretnénk használni, szükség lehet 4-5 db belső pelenkára, aminek a nedvszívó képessége nagyobb mint egy terának vagy betétnek, ehhez viszont megfelelő méretű külsőkre lesz szükségünk amik tejesen befedik a belsőt.Ez készülhet pul-ból vagy gyapjúból.

Szárazon tartót is használhatunk, ami segít hogy a baba bőre száraz érzetű maradjon.Anyaga lehet speciális anyag vagy polár.

A zsebes pelenka egyesíti a külső és a szárazon tartó funkciót, és e két réteg közti zsebbe helyezhetjük a betétet/tetrát. Hátránya, hogy minden pelenka csere alkalmával új pelust kell a babára adni, előnye viszont, hogy az izgő-mozgó gyerkőc nem tudja szétrúgni az összekészített csomagot, valamint apa vagy nagyi kompatibilis.

Választhatunk még  AIO, vagy csónakos pelenkát is.

Láthatjuk, hogy a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen és akkor még nem is beszéltünk a gyártók közötti különbségekről.

Szükség lesz még egy zárható fedeles vödörre, amiben a használt pelenkákat tároljuk mosásig. Ezt viszont nem kell túl misztifikálni, egy sima fedeles vödör megfelel, kivéve ha a pelenka gyártók által forgalmazott logóval ellátott tárolóra vágyunk. De most őszintén a párszázforintos műanyagosban vásárolt vödör pont olyan jól ellátja a feladatot mint  egy több ezerbe kerülő logózott vödör.

Megkönnyíti az életünket, ha beszerzünk egy-két pelus tartó zsákot, ami a külső pelenkáéval megegyező anyagból van, tehát a nedvességet és a szagokat bent tartják, így utazás, vagy más házon kívüli tevékenységeink közben nem kell aggódnunk hova tegyük a használt pelust. Gyerekről le, zsákba be, otthon pedig mehet a többi mosásra váró pelushoz.

Sokakat a mosás tántorít el a mosható pelenka kipróbálásától. A következő alkalommal ezt járjuk körbe. Mit? Mivel? Hogyan?

Mossuk, de mit, mivel, hogyan?

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük