Mosni, de hogyan?


Miután kiszámoltam a költségeket és elhatároztam, hogy mosható pelenkát használunk, felmerült a következő kérdés.Hogyan és mivel mossam? Nem fogja sok időmet elvenni a pelenka mosás?

Mosni, de hogyan?

Sokaknak még ma is ha meghallják, hogy mosható pelenka, anyáink és nagyanyáink rémtörténetei jutnak eszükbe a véget nem érő áztatás-sikálás-kifőzés bermuda háromszögről és ugye már József Attila is megmondta, hogy a mosónők korán halnak.

Szerencsére ma már nem múlt század előtti módon mossuk a ruháinkat, így természetesen a pelenkák mosása is nagyságrendekkel könnyebb, mint anyáink, nagyanyáink idejében.

Ma nem így kell elképzelni a pelenka mosást

Semmivel sem bonyolultabb, mint a baba többi szennyesének a tisztítása. Használat után a szilárd szennyeződéseket a wc-be ürítjük. Ha szükséges a foltokat kezeljük (marhaepe vagy mosószappannal) ezután öblítést követően mehet a zárt tároló edénybe (ami egy sima egyszerű fedeles vödör volt a fürdőszoba sarkába)

Két/három nap termését mostam 60 fokos pamut  programon, egy 15 perces gyorsmosás után. A végén egy extra öblítéssel.

Amiben eltér a pelenka mosás a többi szennyes mosásától az a mosószer választás. Figyelni kell a mosószer összetételére. Jó ha nem tartalmaz enzimeket és szappantartalma kevesebb mint 5%. Mielőtt azonban megrémülnénk a boltok polcai előtt, hogy melyik  szert válasszuk, örömhír, hogy több drogériában, multinál kaphatunk kifejezetten pelenka mosáshoz fejlesztett szert.

A napfény azon kívül, hogy fertőtlenítő hatású még fehérít is

Viszont az öblítő használatát kerülni kell, mert a szövetszálakat bevonva gyengítik a nedvesség felvevő képességét.

Most jönnek a fújok, meg az  uuuuk….mosni a sz.ros pelenkát.

Ha nem kezdő anyuka vagy, akkor valószínűleg találkoztál már az anyatejes cunamival,ha első gyermeked várod ,akkor jobb ha felkészülsz rá, hogy az anyatejjel táplált baba produktuma van, hogy kitörő erővel és cseppet sem szilárd állagban tör elő, amit bizony kevés sikerrel lehet megállítani. Személy szerint volt már olyan, amikor a pelenkázó mellett állva azon gondolkoztam “ezt most hogy szedem le róla” a bokától-tokáig kifejezés jellemezné legjobban a helyzete. Miután kihámoztam a gyereket, a ruhácskáját nem dobtam ki a kukába, csak, mert alaposan kapott a végtermékből.Mindenféle csodaszerekkel kezeltem és ment a mosásba (ó, ha akkor már ismertem volna a pelenka mosási fortélyokat, mint marhaepe szappan,folttisztító só és társai, de sok mérgelődéstől kímélhettem volna meg magam.Sebaj a jó pap is holtig…)

Na meg az épp szobatisztulás útjára lépett gyerkőccel is történhetnek balesetek, amikor szintén nem a kukába dobjuk a piszkos ruhácskákat.

A napon száradó pelusok látványa semmihez se fogható

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük